İkinci Marne Muharebesi
İkinci Marne Muharebesi (Fransızcaː Seconde Bataille de la Marne) (15 Temmuz - 18 Temmuz 1918), Birinci Dünya Savaşı sırasında Batı Cephesindeki son büyük Alman saldırısıydı. Birkaç yüz tank tarafından desteklenen bir Müttefik karşı saldırısı, Almanları sağ kanatlarında ezerek ciddi kayıplar verince saldırı başarısız oldu. Alman yenilgisi, yaklaşık 100 gün sonra Almanya ile Mütareke ile sonuçlanan amansız Müttefik ilerlemesinin başlangıcı oldu.
Arka plan
[değiştir | kaynağı değiştir]Alman bahar saldırısının çatışmayı sona erdirmedeki başarısızlığının ardından, Baş Malzeme Sorumlusu General Erich Ludendorff, Flanders üzerinden yapılacak bir saldırının Almanya'ya İngiliz Seferi Kuvvetlerine (BEF) karşı kesin bir zafer kazandıracağına inanıyordu. Niyetini korumak ve Müttefik birliklerini Belçika'dan uzaklaştırmak için Ludendorff, Marne boyunca büyük bir oyalama saldırısı planladı.
Alman saldırısı
[değiştir | kaynağı değiştir]Savaş, 15 Temmuz'da, Bruno von Mudra ve Karl von Einem liderliğindeki Birinci ve Üçüncü orduların 23 Alman tümeninin Reims'in doğusundaki Henri Gouraud komutasındaki Fransız Dördüncü Ordusuna saldırmasıyla başladı. ABD 42. Tümeni, Fransız Dördüncü Ordusuna bağlıydı Bu arada, Johannes von Eben komutasındaki Dokuzuncu Ordu'nun yardım ettiği Max von Boehn komutasındaki Alman Yedinci Ordusu'nun 17 tümeni, Jean Degoutte liderliğindeki Fransız Altıncı Ordusu'na Reims'in batısında saldırdı (Reims Dağı Muharebesi). Ludendorff, Fransızları ikiye bölmeyi umuyordu.
Fransızlar, İngiliz XXII Kolordusu ve 85.000 Amerikan askeri tarafından takviye edildi ve Alman ilerlemesi 17 Temmuz 1918'de durdu.
Değerlendirme
[değiştir | kaynağı değiştir]İkinci Marne Savaşı önemli bir zaferdi. Ferdinand Foch, Fransa Mareşali oldu. Müttefikler 29.367 esir, 793 top ve 3.000 makineli tüfek almış ve Almanlara 168.000 zayiat vermişti.[1] Savaşın birincil önemi moral yönüydü - Marne'deki stratejik kazanımlar, bir dizi Alman zaferinin sonunu ve üç ay içinde savaşı sona erdirecek bir dizi Müttefik zaferinin başlangıcını işaret ediyordu.
Ayrıca bakınız
[değiştir | kaynağı değiştir]Kaynakça
[değiştir | kaynağı değiştir]- ^ Peter Hart, The Last Battle: Victory, Defeat, and the End of World War I, p.22.
Fransa tarihi ile ilgili bu madde taslak seviyesindedir. Madde içeriğini genişleterek Vikipedi'ye katkı sağlayabilirsiniz. |